Vakantie en natuurlijk gaat de laptop mee, als rechtgeaard zendamateur wil je toch kunnen Skypen nietwaar?
Dus wordt er een hotel uitgezocht op een mooie locatie en uiteraard met gratis internet toegang. Vaak heb je dan een internet aansluiting op de kamer met een kort kabeltje waardoor je altijd vlak bij dat aansluitpunt moet gaan zitten met je laptop. Voor dat soort gevallen heb ik al jaren een WiFi AP in de koffer zitten en dat ging altijd prima. Maar tegenwoordig bieden veel hotels alleen internet via WiFi aan en het bereik daarvan laat nogal eens te wensen over.
Ben je eindelijk op je bestemming – alles prima in orde, schoon, schitterend uitzicht, goed bed – wil je even je mail ophalen. Shoot!!! Bummer… Alleen WiFi bereik als je voor het raam gaat staan met de laptop op de arm, niet erg comfortabel op den duur dus. Dat is me ondertussen nét iets te vaak overkomen, maar dit jaar heb ik mijn voorbereidingen getroffen, ha!
Voor de professionele markt zijn er al langer repeaters beschikbaar, daarmee kan je het bereik van een AP vergroten, maar die zijn voor huis-tuin-en-keuken-gebruik veel te duur. De laatste tijd duiken er bij de “goedkopere” merken echter opeens ook “Range-extenders” op – een mooie naam voor een Repeater – maar die zijn in functionaliteit wel beperkt tot die ene taak.
Sinds kort zijn er ook AP’s verkrijgbaar die tevens als repeater (range-extender) dienst kunnen doen, TP-Link heeft onlangs zelfs een hele serie op de markt gebracht, de WA701ND (150Mb), WA801ND (300Mb) en de WA901ND (300Mb, extra ant.), voor mij viel de keuze op de TP-link WA801ND
Mooi… AP in het hotel voor het raam als repeater, het AP pikt het signaal op en zendt het op het zelfde kanaal weer uit, helemaal transparant voor de laptop – inclusief WPA keys en DHCP. De laptop weet niet beter of er is direct contact met het AP van het hotel en je kan weer lekker op de bank gaan zitten.
Tot zover de theorie, want in de praktijk zitten er nog wel een paar haken en ogen aan natuurlijk. Omdat de repeater het signaal op dezelfde frequentie herhaalt, loopt de snelheid wel wat terug. Verder moet er een stopcontact in de buurt van de repeater zijn. Maar met de WAx01 serie heeft TP-Link voor dat laatste probleem ook een oplossing (nee ik heb geen aandelen), deze AP’s kunnen gevoed worden via een ethernetkabel met “Power Over Ethernet” (POE). Een zogenaamde injector om de voedingsspanning op de kabel te zetten wordt keurig meegeleverd, maar dan zit er dus weer een kabel aan het AP.
Dan kan je net zo goed het AP als “client” gebruiken. In deze mode doet het AP zich voor als je laptop of PC, het signaal wordt via de ethernet-aansluiting – via de kabel die je toch al voor POE had liggen – doorgegeven aan de laptop. Net als in de repeater-mode is dit voor de laptop helemaal transparant, als het AP van het hotel beveiligd is met WEP of WPA(2) moet je die key nu wel even in de TP-Link zetten.
Maar dan zit je dus weer met een kabel aan je laptop. Ho eens even, het oude AP is er ook nog, als ik die nu eens via ethernet op de TP-Link aansluit? Zo gezegd zo gedaan en het werkt! De TP-Link staat op een plek waar hij verbinding kan maken met het AP van het hotel en krijgt voeding via POE, het oude AP is via de ethernetkabel met de TP-Link verbonden en staat ergens in de kamer bij het stopcontact, samen met de voeding en de POE-injector voor de TP-Link en de laptop “hangt” draadloos aan het oude AP. Wel even het 2e AP op een ander kanaal instellen natuurlijk en dan loopt het als een zonnetje. Dit jaar gaan er dus 2 AP’s mee op reis! Zucht, nóg meer troep in de auto 😉