Ik ben al een tijdje zendamateur. Als onderdeel van mijn beleving in deze hobby vond en vind ik het leuk om met verschillende zendontvangers te werken. Ik heb er al heel wat de revue zien passeren. Waarom? Gewoon omdat ik dat leuk vind en zo haalt iedereen zijn deel van plezier uit onze hobby. Hoewel ik knutselen op zijn tijd leuk vind bestempel ik mijzelf dus meer als een stekkeramateur dan een zelfbouwer. Dit artikel gaat dan ook niet over moeilijke schema’s en ingewikkelde antenne opstellingen. Waar ik het over wil gaan hebben is het om als beginnende zendamateur je eerste koopdoos te kopen.
Ik kijk elke dag wel even op Marktplaats en loop de bekende dealers na die zendapparatuur verkopen. Als je nog niet erg bekend bent met de hobby kan ik mij voorstellen dat het lastig is om een keuze te maken. Daarnaast is de handel in zendontvangers een nichemarkt en sla je soms steil achterover wat voor tweedehands prijzen er voor dit soort apparatuur wordt gevraagd. Dat is een behoorlijke valkuil voor de beginnende amateur.
Je moet tegenwoordig niet raar opkijken als voor een tweedehands zendontvanger van meer dan 20 jaar oud zonder blikken of blozen 60% van de nieuwwaarde gevraagd wordt. Dit komt vooral (en nu ga ik geen vrienden maken) door een relatief klein clubje van zendamateurs dat zich opwerpt als handelaar. Zij kopen via internet bijna alle courante apparatuur op en verkopen deze door met een winstmarge tussen 100 en 150 Euro. Op deze wijze worden de prijzen kunstmatig hooggehouden. Kunstmatig? Ja, vergelijk het maar eens met een moderne TV van een jaar oud en probeer eens die na 20 jaar voor de helft van de nieuwwaarde te verkopen. Ik voorspel je dat dit een kansloze actie is.
Soms is de situatie zoals die is en wordt de vraag hoe hier met verstand mee om te gaan. Denk eerst na wat je wilt. Dit verhaal gaat echter op voor zowel HF- als VHF zendontvangers of een combinatie hiervan. De meeste beginners starten met HF zendontvanger (koopdoos) die op alle HF-banden operationeel is met een uitgangsvermogen van 100 Watt. Het tweedehands aanbod in deze zendontvangers is enorm. Zowel de bekende merken als Icom, Kenwood, Yaesu als nieuwe Chinese merken kom je tegen. Als je wat wil kopen kijk dan eerst eens naar de nieuwprijzen van de instapmodellen van de grote merken als de Icom IC-7300, de Yaesu FT-991A en de Kenwood TS-590SG. Als je al van plan bent om te starten met iets tweedehands, kijk dan ook eens naar de tweedehandsprijzen van deze laatstgenoemde zendontvangers. Mijn advies is om dit te doen voordat je overweegt iets anders te kopen. Wil en kan je iets in een hoger prijssegment kopen dan geldt mijn advies ook voor de duurdere vervolg modellen van deze merken.
Vergelijk altijd de nieuwprijs van zendontvangers met de tweedehandsprijs, denk goed na en doe dan pas een aankoop. Een goedkopere nieuwe zendontvanger met twee jaar garantie en afkomstig van een bonafide (internet)winkel kan slimmer zijn dan een duurder tweedehands model waarvan je niet weet wat er mee gebeurd is.
Als je toch besluit om tweedehands te kopen bekijk dan altijd het apparaat voordat je dit koopt. Controleer het goed op beschadigingen, dit zegt veel hoe de vorige eigenaar er mee om is gegaan. Hoe vreemd het ook klinkt, ruik eens goed aan de zendontvanger of je geen ‘technische’ lucht bespeurt. Nicotine is ook voor veel mensen geen aangename geur en gaat bijna niet meer uit het apparaat. Vraag om papierwerk, hoe oud is de zendontvanger en waar komt deze vandaan? Vergeet niet te vragen om handleidingen en last but not least test de zendontvanger, zowel op een dummyload (vermogen en geen niet veel piepjes in de ontvangst) en op een antenne (ontvangst). Vraag ook gerust om garantie of geld terug als het apparaat binnen drie maanden stuk gaat en leg dit schriftelijk vast. Garantie zal bij een particuliere eigenaar niet gaan, maar ga dan op je gevoel af. Voelt het niet goed, loop dan weg, het aanbod van zendontvangers is groot genoeg. Marktplaats geeft ook referenties van verkopers, zegt niet veel maar kan je gevoel ondersteunen.
Door de waardevastheid van zendontvangers heb ik er veel (tweedehands en nieuw) kunnen uit proberen. Kostte meestal na verloop van tijd niet meer dan 150 Euro om weer eens een andere uit te proberen. De drie grote merken verkopen niet echt slechte zendontvangers. Zenden doen ze allemaal, maar om je tegenstation te kunnen werken moet je hem of haar wel horen. Let dus meer op de ontvangstspecificaties dan zenden. Verder is het vooral een kwestie van smaak, hoe ziet het apparaat eruit, prijsstelling, of aanbod.
Ik wens je veel succes met het aanschaffen van je zendontvanger en veel plezier in de hobby op welke manier dan ook.
Frans – PA0FBR